Eskiden evlerde OCAKLAR vardı. Yatma zamanı yanan odunlar kor parçaları haline geldiğinde, üstü külle örtülürdü.

Sabahleyin kül tabakası aralanıp, usul usul üflenerek kömürler kor haline getirilir, ocak asla söndürülmezdi.

Evladın hayırlısı OCAĞI TÜTTÜREN di.

Ben küçük bir başlangıç yaptım.

BOLUCA diye üfledim. Hemen BOLUCA OCAĞI kıvılcımlandı.

İşte birinci e-mail

[ BoluCA bilenler BOLU’ya faydalı olur.

Ben de sizi tebrik etmek istiyorum Yurdaer Bey

Bolulu olmanın, daha önemlisi Bolu ya faydalı olmanın Boluca konuşabilmekten geçtiğini düşündüğünüz için

Yukarıda sizin köşenizden alınan bir cümle beni bir hayli düşündürdü. Hay Allah ben şimdi Boluya faydalı olamayacak mıyım diye kara, kara düşündüm.

Öyle ya Boluca bilmiyorum. İngilizce konuşabilmem, Almancayı anlaya-bilmem az birazda İtalyanca döktürmem demek bir işe yaramayacakmış.

Bolucayı bildiğinizi köşenizde vermiş olduğunuz örnekten de gördüğüm kadarıyla iyi bir boluca bilensiniz. Ve öyle olmalı ki Bolumuza çok faydalı oldunuz. Ama ben ve benim neslim ne sizin eserlerinizden ne de yaptıklarınızdan haberdar, sadece atıl vaziyette duran bir otelin adıyla sizin aranızda bir bağlantı kurabiliyoruz o kadar, Ben Boluca bilmeyan ve öğrenmekte istemeyan, emme inanıyanki Boluya faydalı olacın.

Saygılarımla

Av.Volkan Özcan]

BOLUCA İLE UĞRAŞAN BİR JAPON

Amerika atom bombası ile Japonya’yı ezdi. Japonlar yılmadı. Ülkelerine dört elle sarılıp, çılgınca üretmeye, teknoloji hırsızlığı yapıp, (batının teknolojisini kullanarak onların ürünlerini taklit ederek) kalitesiz ama ucuz mallar ürettiler ve dünyaya bol, bol satıp para kazandılar. Bir yandan da devamlı araştırma-geliştirme çalışması yaparak kendi teknolojilerini geliştirdiler.

Dünya buna JAPON MUCİZESİ adını taktı.

JAPON MUCİZESİni e-mailme gelen ikinci mesaj ne güzel anlatıyor.

[ Yurdaer bey gazetemize hoş geldiniz. BOLUCA yazılarınızı zevkle okuyoruz.

BOLUCA ile ilgili yani o güzel Bolu ağzı ile ilgili tek araştırmayı da uzaklardaki bir BOLUCA dostu japon HAYASİ TOURİ yapmış. İnternette rastladım.

İsmi A TURKİS DİALECT İN NORTWESTERN ANATOLİA BOLU DİALECKT MATERİALS-1998 umarız ilgililer bir “kent kitapları” hamlesine başlarlar da bu eser de okuyucu ile buluşur.

Tabi ki “kültür-mültür” boş şeyler deyip ıskalamazlarsa...!

Selamlar

Nevzat özdemir]

Bizim de TOKYO’nun bir köşesindeki JAPON diyalektini incelemeye gidecek, bilim adamlarımızın olacağı günlerin gelmesini Ulu Tanrımdan diliyorum.

Sağolun e-mailleri ile çığlık çığlığa BOLU, BOLU diye bağıran sessiz dostlar.

Elbet bir gün sesiniz gümbür, gümbür yırtar karanlıkları, o günler çok yakın

İnanmak, başarmanın yarısıdır.

Haydi dostlar basalım çığlıkları...

YEREL PARLEMENTERLERDEN CEVAP YOK

YEREL PARLEMENTO GENEL PARLEMENTO dan önemlidir, başlıklı yazıma henüz yerel parlementerlerimizden bir tanecik olsun, e -mail gelmedi. Herhalde gazete henüz onlara ulaşmadı. Eminim yazımı okuyunca mutlaka cevap vereceklerdir. Emin olun ben de hiç bekletmeden köşemde yayınlayacağım.